sreda, januar 31, 2007

Journalology

Matt Hodgkinson je eden od urednikov pri založbi odprtega dostopa BioMed Central in je tudi avtor zanimivega bloga Journalology. Avtor se v njem aktualno loteva tem o raziskovalni publicistiki, etiki, ocenjevanju z vrstniki (peer review) in o odprtem dostopu. V današnjem postu npr. predstavlja nekatera zelo uporabna orodja za preiskovanje znanstvene revialike in podatkovnih baz. Vem pa, da vas bodo pritegnili tudi prejšnji njegovi posti.

Statistični atlas Evrope

Zvezni statistični urad švicarske konfederacije BFS je na spletu razgrnil zelo uporaben statistični atlas Evrope Stat@las. Zanj morate imeti v brskalniku vključen Adobe Flash Plugin (ver. 6 r65 ali kasnejša). Podatek sem dobil >tukaj.

ponedeljek, januar 29, 2007

Že preko 12.000 podpisov

od 17. januarja do danes je Peticijo v podporo odprtega dostopa do rezultatov evropskih javno financiranih raziskav podpisalo še 12.727 podpisnikov, in še vedno se lahko pridružite.

nedelja, januar 28, 2007

Blogerji - novinarji?

Post Bloger > Journalisten? me je presenetil. Bloger Michael Kerres omenja zakon, ki je bil pravkar sprejet v nemškem Bundestagu. Ta zakon naj bi delovanje blogerskih ponudnikov v znatni meri izenačil z drugimi časopisnimi mediji. Razen v primerih, ko so blogi namenjeni izključno osebnim oz. družinskim potrebam, so vzdrževalci blogov obvezani, da vsebino preverjajo na verodostojnost. Blogi naj bi zagotavljali tudi "pravico na odgovor" (kar je pravzaprav s komenarji že urejeno).

Najbrž bi veljalo tale zakon prebrati, še bolje pa bi bilo ko bi ga kak naš pravnik pokomentiral. Najprej ker bo slejkoprej imel vpliv tudi na blogosfero v EU, nato pa tudi, ker se tudi doma že kopiči pravna praksa v obravnavi objav v blogosferi. In ta bo zlasti zanimiva zaradi tehničnih značilnost tega globalnega virtualnega medija.

Sumim, da se obeta zanimiv raz(za)plet v prihodnjem statusu blogov. Komentatorji, zlasti tisti z legalistično ekspertizo, dobrodošli s komentarji! 

četrtek, januar 25, 2007

Prihodnost znanosti je odprta

Hvaležen sem Petru za opozorilo na tri poste, pravzaprav tehtne članke na temo prihodnosti znanosti, ki je v njeni odprtosti. Pojdite na blog 3Quarks Daily Billa Hookerja oz. poste: The Future of Science is Open, Part 1: Open Access, The Future of Science is Open, Part 2: Open Science, The Future of Science is Open, Part 3: An Open Science World. Izjemni teksti in izjemen nabor dragocenih povezav!

Medknjižnična izposoja

Z naslednjo vestjo si ne domišljam, da sem "odkril toplo vodo", vendar mi je bil najdeni zapis zanimiv. Knjižničarka in blogerka Sarah Washford opisuje, kako je pri svoji nalogi oskrbovanja uporabnikov  s kopijami iz medknjižnične izposoje pričela uporabljati iskanje brezplačnih kopij iz odprtega dostopa. In to uspešno: od osmih člankov so štirje bili v odprtem dostopu - prihranek 6.00 GBP za uporabnika!  Vesel bom opisa kakšne domače izkušnje.      

Znanstveni YouTube

Raziskovalce in učitelje bo najbrž razveselila e-revija Journal of Visualized Experiment (JoVE), kjer je mogoče objavljati vizualno podprte eksperimente v vedah o življenju. Poslane video klipe trenutno ocenjujejo z uredniško presojo. Mimogrede: revija je namenjena uporabi v odprtem dostopu: hura! 

V predstavitvi nove revije njeni avtorji poudarjajo, kako zamudno je včasih reproducirati določene eksperimentalne metode (medklic fvn.: ali pa jih povzemati zgolj iz opisov v tekstu?). Temu lahko najbrž pritegnejo mladi eksperimentatorji, ki se v pripravi svojih disertacijskih del srečujejo včasih z zelo zahtevno tehnologijo. Torej je nov medij prava oblika kolegialne pomoči!

torek, januar 23, 2007

Podkastni portal na ETH

Obe visokošolski ustanovi v Zürichu, ETH Zürich in Univerza Zürich ne sodelujeta samo zgledno pri koordiniranju učnih vsebin, ampak z roko v roki gradita tudi informacijske kapacitete. Kot nam sporoča Recherchen Blog je na ETH Zürich npr. na voljo podkastni portal, ki koristno podpira učne vsebine informacijskega opismenjevanja. Vire obeh ustanov za potrebe e-poučevanja povezuje projekt ELBA, kamor sodi tudi podkastni servis.  

sobota, januar 20, 2007

Napovedi skupine Edge

Skupina razumnikov, ki se povezujejo v Edge Foundation (več v Wikipedii) in v javnost vstopajo na spletu Edge.org, je za novo leto in za počastitev svoje desetletnice pripravila odgovore 160 vodilnih mislecev na vprašanje: Kaj vas navdaja z optimizmom?

četrtek, januar 18, 2007

Izrazite podporo Odprtemu dostopu

Konzorcij evropskih organizacij s področja znanstvene informatike: JISC (Joint Information Systems Committee, UK), SURF (Netherlands), SPARC Europe, DFG (Deutsches Forschungsgemeinschaft, Germany), DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Denmark) želi s pozivom za podpisovanje peticije podpreti dokument "EU Study on the economic and technical evolution of the scientific publication markets of Europe". Predlagam, da se pridružite iniciativi in dodate ideji Odprtega dostopa (Open Access) tudi svojo podporo s podpisom peticije.

ponedeljek, januar 15, 2007

Blackwell Synergy v novi obleki

Založba Blackwell je svoj portal Synergy, na katerem ponuja skoraj milijon člankov iz več kot 850 znanstvenih revij, preoblekla v nov kroj, ki temelji na inovativni Atypon programski rešitvi.

Disertacija o odmevnosti odprtega dostopa

Zagovorniki Odprtega dostopa (OD) z veseljem pozdravljamo na spletu objavo doktorske disertacije Timothyja Davida Brodya z naslovom "Evaluating Research Impact through Open Access to Scholarly Communication", ki je od včeraj dostopna v polnem tekstu. Avtorja poznamo kot člana ene najodmevnejših skupin, kjer se trudijo za uveljavitev OD na School of Electronics and Computer Science iz okvira Univerze Southampton. Vodja te skupine prof. Steven Harnad je pač legenda Odprtega dostopa.

Delo T. D. Brodyja je že doslej odmevalo v prostoru spletne znanstvene komunikacije zahvaljujoč njegovim analizam vpliva OD na razširjanje rezultatov znanstvenega raziskovanja in možnosti presoje znanstvene odličnosti z metodami bibliometrike in webometrike. Zdaj ko imamo pred seboj celotno njegovo delo bo še toliko lažje razumeti vsa velika pričakovanja, ki jih gojimo do odprtodostopne znanstvene misli.

nedelja, januar 14, 2007

Informacijska pismenost

Na imenitnem blogu prijateljice slovenskih informatikov Sheile Webber iz Univerze v Sheffieldu, sem odkril zares koristen napotek na doktorsko disertacijo avtorice M. Hütte: "Posredovanje informacijske kompetence v visokošolskih knjižnicah: razvoj, status quo in perspektive", ki je nastala na Univerzi v Kölnu. Disertacijo najdete v polnem tekstu v spletnem arhivu Informationskompetenz, sicer v nemškem jeziku, vendar z angleškim izvlečkom. Vendar v rubriki Spisi in predavanja istega arhiva najdete še številne druge zanimive materiale s področja informacijske kompetence.

Specializirani iskalci

Po agregatorju Lifehacker povzemam tole novico: Google je pripravil spisek manjših >namenskih iskalcev. Če najdete na spletu tudi sami kakšnega, pa sporočite!

In še drug Googlov nasvet: na Google Gadget najdete nabor drobnih programskih pripomočkov, s katerimi lahko obogatite svoje spletne strani. In >tukaj je spisek lani nagrajenih programčkov iz prejšnjega nabora z njihovimi opisi.

četrtek, januar 11, 2007

Iskanje v globokem Spletu

Tale vest ne bo najbolj sveža, bo pa za marsikoga kljub temu koristna. Znano je, da Google kljub svoji vsemogočnosti vendarle ne odkriva vsega, kar skriva Splet. V tem "nevidnem" območju, imenovanem tudi "globoki splet", je vendarle mogoče marsikaj najti z nekaterimi drugimi iskalci. Pri Online Education Database (OEDb) so pripravili spisek različnih poti do teh težje dostopnih vsebin. Veliko lovske sreče želim. In hvala Recherchen Blogu.

torek, januar 09, 2007

Nov biomedicinski arhiv

Od ponedeljka je raziskovalcem v medicinskih vedah in v vedah o življenju na voljo dostop do novega britanskega depozitnega arhiva odprtodostopnih revijalnih vsebin. Arhiv UK PubMed Central (UKPMC) je povzel vzorec ameriškega arhiva PubMed Central (PMC), ki ga vzdržujejo U.S. National Institutes of Health (NIH). UKPMC pa ne bo zgolj zrcalni splet saj napovedujejo inovativne rešitve v učinkovitem oskrbovanju uporabnikov z znanstveno informacijo, ki bodo pridobljene v lastnem razvoju. Upravljavci arhiva vabijo raziskovalce, katerih raziskave financira katerakoli britanska znanstvene fundacija, da odlagajo svoje članke, ki so bili sprejeti v objavo v uglednih ocenjevanih revijah, tudi v UKPMC arhivu.

ponedeljek, januar 08, 2007

Nov blog v biologijah

To prijetno in vzpodbudno novico moram hitro razširiti med svojim bralstvom, v kolikor je niste že sami odkrili. Slovensko blogosfero, natančneje slovensko strokovno blogosfero je obogatil nov blog z naslovom Nove biologije. Avtorja mi ni treba predstavljati, najprej ker je že na svojem blogu odločno stopil iz anonimnosti razen tega pa je v strokovnih krogih dobro znan: prof. dr. Marko Dolinar. Njegov blog vas bo tudi napotil do nekaterih virov, ki ga predstavljajo na zanimiv način.

Marko, dobrodošel v blogosferi!

Curriki

Curriki je nastajajoč učni portal v wiki konceptu in naj bi ponudil učiteljem in učencem učne materiale, priročnike, učbenike in izpitne liste, ki bi nastajali v sodelovanju vseh udeleženih.

nedelja, januar 07, 2007

Odprti dostop v Avstriji

Ker pri nas radi sledimo pragmatičnim rešitvam, za katere se odločajo Avstrijci, se mi zdi koristno, da vas opozorim na članek in intervju, ki sta izšla v časopisu Standard. Razlog je toliko večji, ker se je avstrijska znanstvena agencija FWF odločila podpreti Berlinsko deklaracijo in je s tem uveljavila jasno politiko odprtega dostopa do raziskovalnih rezultatov iz javnega financiranja. Morda bo to vendar signal tudi za naš ARRS!

Knjižnice v znanstveni publicistiki

Če ste zadolženi z nalogami v znanstvenem publiciranju (in obvladate nemški jezik), vam bo nedvomno dobrodošlo branje priročnika "Bibliotheken als Dienstleister im Publikationsprozess:
Herausforderungen und Chancen alternativer Formen des wissenschaftlichen Publizierens"
avtorja Christiana Wolla in v založništvu Verlag Dr. Müller.

sobota, januar 06, 2007

naj... fotografije

Spiska najuspešnejših fotografij preteklega leta, objavljenih v javnih medijih, seveda ne boste mogli pregledati v enem zamahu (...pa saj se jim lahko posvetite v trenutkih oddiha).

petek, januar 05, 2007

Obvestila CTK, januar 2007

Iz CTK sem prejel naslednje sporočilo:

IEEE/IET Electronic Library (IEL)V letih 2005 in 2006 smo na Univerzi v Ljubljani imeli dostop do IEEE/ASPP, ki pokriva ca. 11 % vse vsebine na Xplore. V letu 2007 bo dostopna vsa vsebina. Dostop do IEEE/IET Electronic Library (IEL) za leto 2007 je aktiviran: http://www.ieee.org/products/onlinepubs/prod/iel_overview.html. Morebitna vprašanja v zvezi z IEEE/IET na e-naslov tatjana.intihar@ctk.uni-lj.si .
IEEE/IET Electronic Library (IEL) Kratek opis - Najobsežnejši referenčni vir na tem področju. IEL omogoča dostop do celih besedil IEEE in IET revij, razprav, zbornikov, IEEE standardov - skupno preko 1,4 mio dokumentov.

  • 2007 IEEE naslovi revij: 131
  • 2007 IEEE konferenčni zborniki: 600+
  • Aktivni in izbrani arhivski IEEE standardi: 1,600+
  • 2007 IET naslovi revij: 20
  • 2007 IET konferenčni zborniki/kolokviji/poročila seminarjev: 20
  • arhiv: od 1988 + nekateri naslovi od 1913
  • število dostopnih dokumentov v celem besedilu (od sept 2006): 1,400,000+
  • možnosti iskanja: različni načini iskanja po celi podatkovni zbirki
  • povzetki & zapisi citiranj: Uporablja INSPEC bibliografske zapise
  • Online vmesnik: IEEE Xplore
  • tehnično podporo zagotavlja: IEEE
  • hkratni uporabniki: 10 (6 na UL in 4 na UM)

IZOBRAŽEVANJE V NUK-u v januarju on februarju
Referalni center NUK-a sporoča, da bodo v januarju in februarju organizirali sledeče tečaje:

Tečaj "Uvod v iskanje po el. inf. virih" bo v torek, 9. januarja od 10. do 13. ure.Na tečaju predstavimo, kje in kako sploh dostopamo do virov, kakšni so pogoji dostopa, kako izberemo ustrezen vir za iskanje ter Mrežnik - odskočno desko do virov. V nadaljevanju prikažemo skupne značilnosti informacijskih virov in pojasnimo osnovna orodja iskanja. Predstavimo pojem bibliografskega zapisa, pregledovanje in vrste indeksov, uporabo tezavra, kdaj in kako uporabimo logične operatorje oziroma operatorje bližine, prikaz in izvoz zadetkov, iskalno zgodovino itn. Snov podajamo z demonstracijami v živo, udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj.

Tečaj "Osnove iskanja po internetu" bo v petek, 12. januarja od 10. do 13. ure. Predstavili bomo naslovni prostor interneta in kako nam pomaga pri iskanju, strukturo spletnih mest, kakšne iskalne strategije uporabimo pri iskanju po hierarhično urejenih seznamih virov, iskalnikih in meta iskalnikih, kakšne so prednosti in omejitve iskalnikov, posebnosti različnih seznamov virov in iskalnikov ter kje in kako izberemo ustrezen iskalnik ali seznam virov za poizvedbo.

Tečaj "Znanstvene bibliografije in citatni indeksi" bo v torek, 13. februarja od 10. do 13. ure. Na tečaju predstavimo značilnosti znanstvenih bibliografij, na praktičnih primerih demonstriramo posebnosti iskanja, uporabo tezavra itn. Zatem predstavimo, katere znanstvene bibliografije pokrivajo posamične discipline, nadaljujemo z orisom citatnih indeksov, na praktičnih primerih pokažemo specifičen pristop k iskanju literature - iskanje po citirani literaturi in različne možnosti uporabe. Tečaj sklenemo s praktičnim prikazom možnih poti do besedila člankov: tiskanih in elektronskih znanstvenih časopisov v Sloveniji ter medbibliotečne izposoje. Na tečaju udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj.

Tečaj "Elektronski časopisi" bo v petek, 16. februarja od 10. do 13 ure.Na tečaju predstavimo naročniške servise z elektronskimi časopisi in tudi, kako najti prosto dostopne naslove. Na praktičnih primerih pokažemo, kako ugotovimo, kateri naslovi so dostopni v Sloveniji. V nadaljevanju pokažemo uporabo servisa, kako ugotovimo, pri katerih naslovih imamo dostop do besedil člankov, predstavimo različne možnosti iskanja - po besedilu, vsebinskih oznakah itn., značilnosti različnih formatov besedila člankov, prikaz in pošiljanje besedil po elektronski pošti. Na tečaju udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj.

Tečaj "Iskanje knjig" bo v torek, 20. februarja od 10. do 13. ure.Na tečaju predstavimo obseg in značilnosti različnih informacijskih virov za iskanje knjig. Na praktičnih primerih pokažemo, kako poteka iskanje po virih. Predstavimo naslednje skupine informacijskih virov: knjigotrške kataloge, kataloge knjižnic, nacionalne bibliografije, knjigarne na internetu ter servise elektronskih knjig. Tečaj sklenemo s praktičnim prikazom možnih poti do knjig: v slovenskih knjižnicah ali preko medbibliotečne izposoje. Na tečaju udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj.

Tečaji bodo potekali v računalniški učilnici NUK (klet).

Prijave sprejemajo na elektronski naslov referalni-center@nuk.uni-lj.si ali telefon 01/ 200 11 94 do zasedbe prostih mest. Pri prijavi navedite, na katere tečaje se prijavljate.

Miro Pušnik, Oddelek za razvoj in svetovanje CTK, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, tel. 01 476 37 33, 476 37 81

torek, januar 02, 2007

Temeljito o citacijski analizi

V reviji Physics World bo objavljen članek "The Rise and Rise of Citation Analysis" (avtor Lokman I. Meho) s prestavitvijo pomembnejših citacijskih merjenj v fizikalnih vedah, ki je že dostopen v .pdf obliki.

Odprti dostop v letu 2006

V prvi letošnji številki SPARC Open Access Newsletter je prof. Suber pripravil izčrpen pregled dogajanja v Odprtem dostopu (OD) za leto 2006. In še v decembru je pripravil tudi napoved za dogajanje v OD za leto 2007.