ponedeljek, avgust 27, 2007

PRISM..., kaj jim pa je?

Najbrž se lahko strinjamo s priporočilom: Opazuj nasprotnika in spoznal boš svoje prednosti in svoje šibkosti. Zato je najbrž vendarle smiselno pogledati v ozadje koalicije PRISM, ki se je nedavno rodila pod zvenečim imenom "Partnership for Research Integrity in Science and Medicine" in ki je prednostno usmerjena proti konceptom Odprtega dostopa. Žalostno je, da je v njenem ozadju sicer zelo ugledno ameriška zveza AAP (Association of American Publishers). Kot pravi J. A. Eisen na svojem blogu, je nadih mccarthizma, ki veje iz stališč PRISM skupine, smešen. Morda pa so komercialni založniki, kot nam v svojem blogu Suber posreduje razmišljanje Toma Wilsona, panični zaradi uspehov, ki jih v zadnjem času dosega Odprti dostop.  Sicer se je pa znanstvena blogovska srenja glasno odzvala na delovanje skupine PRISM.

nedelja, avgust 26, 2007

Virtualni svetovi

Virtualni svetovi, ena novejših "igrač" v Spletu 2.o, se množijo.   Ob že uveljavljenih kot sta Second Life, WhyVille se pravkar rine v ospredje nova platforma Kaneva, ki skuša iskati tudi stično točko s rešitvami kot so Facebook. Čeprav so rešitve temeljene predvsem na interesih druženja spletnega občestva (zlasti mlajšega), se zanje zelo ogrevajo tudi ustvarjalci novih spletnih učnih rešitev, tako da ne smemo biti presenečeni, da jim pozornost namenja celo The Chronicle of Higher Education.

Japonci bi radi boljše medmrežje.

Tole pa je novica: japonski minister za komunikacije  Yoshihide Suga pravi, da bo pričela Japonska razvijati novo generacijo tehnologije, ki bi naj do leta 2020 zamenjala internet in s katero predvsem želijo povečati hitrosti prenosa in protivirusno zaščito.

O avtorskih pravicah, odprtem dostopu in še...

Blog DigitalKoans nas ta teden vabi k poslušanju intervujejev s kopico zanimivih in kompetentnih sogovornikov vpletenih v odprtokodne in podobne iniciative (tokrat z izrazitejšim poudarkom na CreativeCommons). Opozorilo: vzeti si boste morali kar nekaj časa, no pa saj ni treba vsega použiti v enem zamahu...

Slovarji evropskih jezikov

Večjezični slovar Evropske zveze IATE ste najbrž že zasledili, poleg 23 jezikov članic EU "pokriva" tudi latinski jezik. Še nekoliko bogatejša je slovarska baza EuroTermBank, ki vsebuje tudi hrvatski in baskovski jezik.

Proverbiarium 24

Initia in potestate nostra sunt: de eventu fortuna iudicat.
(Začetek je v naših rokah: o koncu bo odločala sreča.)

Initium est salutis notitia peccati.
(Začetek rešitve je spoznanje greha.)

In laqueos, quos posuere, cadant.
(Naj padejo v zanke, ki so jih nastavili.)

In magno magni capiuntur flumine pisces.
(V veliki reki se lovijo velike ribe.)

ponedeljek, avgust 20, 2007

Kdaj bo aktualnost interneta zanimiva tudi za naše univerze

Ko sem danes v večernem Dnevniku na RTV SLO slišal, da so predstavniki slovenskih visokošolskih organizacij (kot kaže je iniciativa tekla v Državnem svetu) pripravili svojo različico Resolucije Nacionalnega programa visokega šolstva, sem seveda takoj "skočil" na spletne strani štirih slovenskih univerz v upanju, da bom tam izvedel kaj več. Razočaranje! In če rečem ali kar ponovim za državnim sekretarjem Dušanom Lesjakom (ki ga je akcija sicer presenetila), ko je rekel, da je poteza dobrodošla, bi dodal še, da bi bilo še bolj dobrodošlo, ko bi na spletu čimprej našli integralni tekst tega predloga.

Ob tem dogodku sem nato še radovedno pogledal, kakšna je pravzaprav aktualnost slovenskih univerzitetnih spletov. Skušal sem poiskati uro ali pa vsaj dan, ko je bila kakšna novica aktualizirana. Res, da so počitnice in tudi iskal sem zgolj zapise v kategoriji Novice; naj povem, da je bil rezultat zelo skromen. Najbolje je odrezala Univerza v Ljubljani (UL): 17. 8. 2007 je bila objavljena novica o uvrstitvi UL na šanghajski lestvici najboljših univerz (mimogrede, o tem ste lahko na tem blogu brali že 11. 08. letos). Univerza v Novi Gorici (UNG) objavlja 13. 8. 2007 novico, da se  profesor Stephen Hawking iz Univerze v Cambridgeu zaradi neodložljivih zdravniških pregledov ne bo mogel udeležiti konference »Time and Matter 2007«, ki jo organizira UNG koncem avgusta 2007 na Bledu. Univerza v Mariboru ima zapis v rubriki Aktualno 9. 8. 2007 o najprestižnejšem študentskem tehnološkem tekmovanju na svetu, Imagine Cup v Koreji. Univerza na Primorskem pa nas z datumom 30. 7. 2007 obvešča o razpisu štipendij v Švici.

Sprašujem se, kdaj bodo uredniki univerzitetnih spletov in njihovi predpostavljeni ugotovili, da je splet lahko najbolj ažuren in odmeven informacijski medij, ki ga imamo na voljo in ki se ga danes bojijo tudi časopisne hiše. In da bi že veliko storili, ko bi na univerzitetnih spletih npr. zagotovili povezave do blogov in wikijev vsaj svojih sodelavcev.

nedelja, avgust 19, 2007

Novosti v IKT za izobraževanje in znanost

Informacijska in komunikacijska tehnologija nam dnevno dopolnjujeta možnosti učinkovitega dela v visokošolskem izobraževanju in raziskovalnem delu. Celotna avgustovska številka revije CTWatch Quarterly - CTW nam v polnem tekstu ponuja v branje preglede dogajanja v tem segmentu izpod peresa nekaterih najuglednejših avtorjev.

ticTOCs

Akademski in raziskovalni sferi se obeta nova spletna storitev z značilnostmi spletne arhitekture Web 2.0, portal ticTOCs. Poleg podatkovne baze, s pomočjo katere bomo lahko preiskovali vsebine kazal (spomnili se bomo npr. na komercialni Current Contents) znanstvenih in strokovnih revij, bosta za pristnejši stik z uporabniki na voljo tudi namenska blog in wiki aplikacija. Projekt, ki ga financira britanski JISC, bo gradil portal v letih 2007 in 2008 in ta bo naj bi bil v drugem letu že uporaben in sicer v prostem dostopu.

sobota, avgust 18, 2007

Proverbiarium 23

Habet suum venenum blanda oratio.
(V priliznjenih besedah je strup.)

Habitus non facit monachum.
(Obleka ne naredi človeka. Dobesedno: Obleka ne naredi duhovna.)

 Hannibal ad portas.
(Nevarnost je pred vrati. Dobesedno: Hanibal (je) pred vrati (Rima).)
Pogosto je v rabi slovnično in zgodovinsko napačna oblika tega pregovora: Hannibal ante portas.

Haurit aquam cribro, qui discere vult sine libro.
(S sitom zajema vodo, kdor se želi učiti brez knjige.) 

petek, avgust 17, 2007

Skype v težavah

Uporabniki Skype internetne telefonije imamo že dva dni težave, natančneje: zadeva ne deluje. Nekaj tolažbe nam daje spremljanje Skype bloga, kjer nas občasno obveščajo, kako skušajo reševati težave.  

četrtek, avgust 16, 2007

h-indeks

T. i. "h- indeks", ki ga je leta 2005 predlagal J. E. Hirsch, postaja vsaj neformalno vse bolj priljubljeno merilo za odličnost  dela raziskovalcev. Kot pravi P. Ball v nedavni novički v reviji Nature, h- indeks ni učinkovit zgolj za merjenje pretekle učinkovitosti, ampak tudi kot napovedovalec prihodnje znanstvene produktivnosti. Opozarja pa tako da citira M. Schreiberja, da: "... je vedno težko reducirati raziskovalno delo v eno samo številko. Moramo biti previdni v uporabi in se zavedati omejitev."

sobota, avgust 11, 2007

Šanghajska lestvica 2007

Vsako leto je nestrpno pričakovana, zdaj že tradicionalna šanghajska lestvica najboljših svetovnih univerz. Tudi letos smo jo dočakali in ponovno je potrdila sloves ameriških univerz, ki so letos celo zasedle vsa prva tri mesta:  U. Harvard, U. Stanford in kalifornijska U. Berkeley. Šele na četrtem mestu je prva evropska univerza, tudi tokrat U. Cambridge.  Seveda je pri nas ta lestvica pogosto omenjana, največkrat je bila v preteklosti dokaz kako slabe so naše univerze, saj se nanjo niso uvrščale. Letos si nekateri lahko oddahnemo (drugim pa bo to morda manj všeč);  na spisku se je na 476. mestu *) znašla tudi ljubljanska Univerza!!! Podrobna analiza kriterijev izbire bo gotovo pokazala še kakšno dodatno vzpodbudno novico. In ob tem sem se privoščljivo spomnil, koliko imenitnih univerz iz prve stotnije tega spiska so prehiteli lani naši študenti, ki so zmagali na tekmovanju iGEM 2006.
*) popr. 14. 08.; korektneje povedano: gre za enakovredno uvrstitev na lestvici med 402. in 508. mestom 

Proverbiarium 22

Modicus cibi, medicus sibi.
(pomensko: Zmernost pri hrani je najboljši zdravnik.)

Modus vivendi.
(Način življenja. Pomensko pogosto uporabljeno kot iskanje rešitve, ki kljub neskladju omogoča sožitje oz. sobivanje.)

Morbus non novit, novit medicina salutem.
(Medicina ne pozna bolezni ampak zdravje.)

 More lupi clausas circumeuntis oves.
(Kakor se volk plazi okoli zaprtih ovac.)

sreda, avgust 08, 2007

Razdruževanje in združevanje...

Vsekakor zanimivo branje: Some Old Fusion for NYU? Medtem, ko ponekod razmišlja(mo)jo, kako bi univerze razdrobili, drugje zopet ugotavljajo, da je morda smiselno visokošolske ustanove (s ciljem učinkovitejšega delovanja) tudi združevati. Ah, pozabil sem, to je vendar nek drug svet...

nedelja, avgust 05, 2007

Wise Guide

Tokratni nasvet: sprehodite se po posebni spletni strani, ki jo pripravlja ameriška Kongresna knjižnica: Wise Guide. Na tem portalu iz svojih bogatih zalog mesečno izberejo zanimive in poučne materiale, ki so dostopni v polnem tesktu. Morda vas ta sprehod vzpodbudi, da boste tudi sicer pogosteje pobrskali po siceršnjih zakladih Library of Congress.

Proverbiarium 21

Hic iacet lepus.
(V tem grmu tiči zajec.)

Hic Rhodus, hic salta.
(Tu je Rodos, tukaj skoči! Pomensko: Tukaj pokaži kaj znaš.)

Historia testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis.
(Zgodovina je pričevanje časa, svetloba resnice, življenje spomina, učiteljica življenja, glasnica starosti.) 

sobota, avgust 04, 2007

Laserski tiskalniki in zdravje

Aktualna tematika te dni pri nas je prepoved kajenja v zaprtih prostorih. Kot kaže pa bomo morali vsaj v delovnem okolju  razmišljati še o eni nevarnosti. V nedavnem članku lahko preberemo: "... stati ob delujočem (laserskem) printerju je približno tako stati poleg nekoga, ki kadi...". Problem je vsekakor vroč, ne nazadnje nam to potrjuje obsežen nabor referenc na to temo, ki jih je pripravil DigitalKoans.

petek, avgust 03, 2007

del.icio.us drugič

K prejšnjemu zapisu dodajam še >povezavo do napotkov za uporabo tega Web 2.0 orodja, ki so jih pripravili pri Recherchen Blogu in bodo predvsem uporabni za  informacijo nemškogovorečemu bralstvu.

sreda, avgust 01, 2007

Scitalks

Res z izjemnim podatkom nas tokrat razveseli Recherchen Blog, predstavi nam namreč Scitalks. Kot so YouTube, Magnify, Videoegg in CozmoTV zanimivi video portali za splošne teme, je Scitalks namenjen strokovnim vsebinam (predavanjem, predstavitvam) ob sodelovanju izjemnih posameznikov. Res prava zlata jama.  Prisluhniti npr. razgovoru dveh imenitnih osemdesetletnikov (skoraj), profesorjev J. D. Watsona in E. O. Wilsona je doživljaj, ki preprosto povzroči tisto vznemirljivo gomazenje pod kožo. 
In portal ima svoj blog, kjer vsebine opremijo še s komentarji  pa še kakšno drugo zanimivo informacijo boste našli.