nedelja, november 25, 2007

Public Doman Search

Preiskovanju javno dostopnih informacij je namenjen iskalec Public Doman Search (trenutno še v beta verziji). Avtor Chris Watkins ga je oblikoval v Googlovem okolju Iskanja po meri, trenutno ga namenja iskanju po ameriških vladnih podatkovnih bazah, v načrtu pa je tudi širitev zajemanja. Za podatek sem hvaležen Suberju.

Ministri EU o dostopu do znanja

Ministri znanosti EU so se na petkovem sestanku, kot lahko preberemo na Reutersu, dogovarjali o merah in korakih, ki naj bi ljudem olajšali dostop do znanstvenih informacij v skupnosti 27 držav. Kako bo to npr. podprlo iniciativo Odprtega dostopa, ene od učinkovitejših poti znanja do uporabnika, žal ni povsem jasno razvidno iz ministrskih stališč. Ker na Potočnikovem blogu ta dogodek ni posebej omenjen in naša znanstvena ministrica žal še ni blogerka, računam da bomo kakšno "insidersko"  informacijo o vsej zadevi morda našli na Turkovem blogu, saj je njegova zavezanost Odprtemu dostopu znana. Ga izzivam!   

BMC na YouTube

Kot lahko preberemo na BioMed Central blogu so pri BMC oblikovali poseben kanal na YouTube, saj želijo v večji meri uveljaviti vključevanje video dokumentacije v avtorskih prispevkih objavljanih v BMC publikacijah. Prav tako bodo po tej poti lahko učinkoviteje promovirali odprtodostopni koncept svoje založniške hiše.

Amazon Kindle

Zadnje dneve je veliko razburjenja, zlasti med ljubitelji "gadgetov" povzročil čitalec e-knjig Kindle, ki prihaja iz Amazona. C. W. Bailey nas usmerja ne nekatere od odmevnejših člankov na temo nove "igračke".  (Tudi naš minister za razvoj se navdušuje nad njim, vendar opozarja ne nekatere (še vedno) nedorečenosti za uporabo v našem prostoru).

Slikovni slovar

Založnik Merriam-Webster je na spletu ponudil v uporabo slovar, ki poveže pojme s slikami: Visual Dictionary Online.

Tutsbuzz

Tole povzemam po zapisu na Recherchen Blogu: če se veliko ukvarjate z grafičnimi in video aplikacijami ter z oblikovanjem spletnih strani vam bo morda dobrodošla spletna stran Tutsbuzz. Nasvete in priročnike ponujajo uporabniki običajno na svojih spletnih straneh. V zapisu so dodane tudi povezave še do nekaterih podobnih aplikacij.

Proverbiarium 37

Fortunam citius reperias quam retineas.
(Srečo je lažje doseči kot zadržati.)

Fortuna multis dat nimis, satis nulli.
(Sreča mnogim daje preveč, nikomur pa dovolj.)

Fortuna vitrea est , tum, cum splendet, frangitur.
(Sreča je steklena, ko se blešči se krha.)

torek, november 20, 2007

Več iz Googla

Če ste nekoliko zahtevnejši uporabnik Googla, potem vam bodo morda všeč nasveti >tukaj.

Proverbiarium 36

Nunc dubitatio exempta est.
(Sum je odstranjen. Pomensko: Zdaj je vse jasno.)

Nunc ferrum tuum in igne est.
(Zdaj imaš svoje železo v ognju.)

Nutritur vento, vento restinguitur ignis.
(Veter ga hrani, a veter tudi pogasi ogenj.)

torek, november 13, 2007

DiKUL odpira vrata

Kolega Miro Pušnik iz CTK me je prosil, da objavim naslednje sporočilo o novem digitalnem knjižničnem portalu DiKUL, ki sem ga omenjal že nedavno. Torej k sporočilu:

Spoštovani kolegi!

Obveščamo vas o novi veliki pridobitvi za uporabnike knjižnic Univerze v Ljubljani. Gre za portal Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani - DiKUL, ki predstavlja enotno vstopno točko do informacijskih virov UL na enem mestu. Portal vsebuje več različnih funkcionalnih možnosti. Najpomembnejša novost je t.i. združevalni iskalnik, ki omogoča hkratno iskanje po več informacijskih virih hkrati (največ do 20). Rezultate iskanj združi in prikaže v enotnem seznamu zadetkov. Povezovalnik do gradiva pa vam omogoča različne povezave, ki se tvorijo na podlagi bibliografskih podatkov. Najbolj zanimive so gotovo povezave na celotna besedila člankov oziroma knjig. Povezovalnik vam bo odslej prihranil ogromno truda, saj namesto vas preverja dostopnost elektronskih ali tiskanih verzij gradiva. Enostavno iskanje vsebuje iskanje po prednastavljenih iskalnih izborih. Če kliknete na naslov iskalnih izborov, boste prišli do seznama zbirk, ki so vključene v iskanje v izbranem izboru. Napredno iskanje omogoča iskanje po kategorijah, lahko pa si izdelate tudi svoj lastni izbir zbirk, po katerih izvajate iskanje. Novost je tudi enoten Katalog iformacijskih virov UL, ter predvsem celovit Katalog e-revij UL.

Vključeni so praktično vsi naročniški informacijski viri dostopni na Univerzi v Ljubljani od znanstvenih bibliografij, servisev z e-revijami in e-knjigami ter tudi računalniški katalogi COBISS/OPAC UL vključno s katalogoma CTK-ja in NUK-a. Kot poseben del portala je tudi seznam ter iskalnik po visokošolskih in drugih delih UL. Vključeni so tudi kakovostni informacijski viri iz odprtega dostopa (Agricola, DOAJ, Free Journals, Medline ipd).

Portal DiKUL je dostopen na spletnem naslovu http://dikul.uni-lj.si. Do portala lahko dostopate od koderkoli, vendar lahko izven okolja UL zaenkrat uporabljate le tiste informacijske vire, ki nimajo omejitve iskanja ali pa dostopa do celotnih besedil (servisi iz okolja odprtega dostopa DOAJ, Free Journals ipd.). Informacijske vire, na katerih je tudi iskanje ter pa dostop do celotnih besedil omejeno, pa je zaenkrat možno uporabljati le iz okolja UL. Do konca 2007 bo možen tudi oddaljen dostop po sedanjem sistemu.

Tehnično upravljanje portala za UL izvaja CTK v sodelovanju z NUK-om. Vsebinsko podporo portalu pa dajejo vse knjižnice UL.

nedelja, november 11, 2007

Bazaar

Vsi ki se zatekate na splet pri iskanju odprtokodnih programskih rešitev, uporabnih za učenje in poučevanje, vam bo morda dobrodošlo napotilo na Bazaar. Izmenjava izkušenj, materialov in nasvetov med učitelji, moderatorji in drugimi izobraževalnimi profili je urejena poreko foruma, wikijev in blogov.

Chipwrapper

Chipwrapper je učinkovit specializiran iskalec za pregledovanje britanskih časopisnih medijev.

Wise Guide

Wise Guide je portal ameriške Kongresne knjižnice in vas z mesečno aktualiziranimi zapisi obvešča o zanimivih, za izobraževanje koristnih virih, ki jih nudi ta knjižnica.

Proverbiarium 35

Cedendo victor abibis.
(Umakni se in boš odšel kot zmagovalec.)

Certa amittimus, dum incerta petimus.
(Z gotovostjo izgubljamo, dokler sledimo negotovemu.)

Certa viriliter, sustine patienter.
(Bori se možato, prenašaj potrpežljivo.)

nedelja, november 04, 2007

Lingo Z

V iniciativi z imenom Lingo Z nastaja po prepričanju avtorjev  največji svetovni slovar, v katerem se tem trenutku število pojmov že približuje 4,5 mio.      

Kaj je Veropedia?

Veropedia je poskus skupine sodelavcev Wikipedije, da oblikujejo zbirko njenih člankov v trajnejši in zanesljiveši obliki, ki je bralec ne more več spreminjati.  Ta stabilna verzija naj bi predvsem služila študentom, učiteljem in vsem, ki iščejo zaupanja vredno informacijo.

Presoja z vrstniki na blogih

V znanstveni publicistiki uveljavljeno presojanje z vrstniki ("peer review") se z določenimi oblikami, predvsem s komentarji seli tudi v blogosfero. Blog BPR3 ("Bloggers for Peer-Reviewed Research Reporting") predlaga označevanje zapisa v blogu, ki obravnava oz. presoja znanstveno vsebino, s posebno ikono. Označevanje naj bi olajšalo prepoznavo teh vsebini v množici drugih zapisov z bolj splošno tematiko. Oglejte si primer 1 ali primer 2. BPR3 naj bi v prihodnje morda tudi prevzel vlogo zbirnega spleta ("hub") za prispevke oz. komentarje o znanstvenih vsebinah.

Proverbiarium 34

Officium officio provocatur.
(Usluga izziva uslugo.)

Omne malum nascens facile opprimitur.
(Zlo je lažje obvladati v začetku.)

Omnem crede diem tibi diluxisse supremum.
(Verjemi, da ti je vsak dan zadnji.)

Omne principium grave.
(Vsak začetek je težak.)