nedelja, julij 27, 2008

Codex Sinaiticus

Codex Sinaiticus, ki velja za najpomembnejši biblični manuskript in izvira iz četrtega stoletja, bo zdaj na voljo tudi v spletni predstavitvi. Dostopnost posnetkov originalnih virov, ki jih hranijo na štirih lokacijah: v Veliki Britaniji, v Izraelu, v Rusiji in v Nemčiji, bo zagotovil skupen projekt štirih ustanov: Britanske knjižnice, Ruske nacionalne knjižnice, Sinajskega samostana sv. Katarine in Univerzitetne knjižnice v Leipzigu.

Knjižničarski slovarček

Roy Tennant, ki samokritično priznava, da knjižničarji pogosto bolehajo za "žargonitisom",  je pripravil kratek slovarček pogostejših strokovnih izrazov in kratic, ki so v rabi med knjižničarji. Koristno!

Twitter

Marsikdo med bralci najbrž pozna in morda tudi že uporablja storitev Twitter, ki vam s pomočjo kratkih - do 140 besed dolgih -  sporočil omogoča obveščanje prijateljev, sorodnikov in sodelavcev o tem kaj trenutno počnete. Zadevo lahko seveda oskrbujete tudi preko svojega mobilnega telefona. In zdaj je ponudnik pripravil tudi posebno iskalno orodje Twitter Search za uporabnike in o uporabnikih.  Pa vtipkajte za poskus npr. <zigaturk> ali pa <fvnek>.

SuMa Blogger - blog o iskalnikih

Nemščine veščim lahko priporočim blog, ki vas bo seznanjal z napotki ("triki") o učinkoviti uporabi iskalnikov. SuMa Blogger je spletni dnevnik sodelavcev projekta SuMa-eV, ki se trudijo za promocijo iskalnih tehnologij in prostega dostopa do znanja (projekt je predstavljen v nemškem in  angleškem jeziku).   

Proverbiarium 71

Relinquamus aliquid, quo nos vixisse testemur.
(Zapustimo nekaj, kar bo pričalo, da smo živeli.)

Reluctante natura inritus labor (est).
(Zaman je trud, če se narava zoprstavi.)

Rem tene, verba sequentur.
(Če obvladaš vsebino, bodo besede sledile.)

petek, julij 25, 2008

Konkurenca Wikipediji ?

Google je danes ponudil novo storitev z imenom Knol, ki jo je mimogrede najavil že pol leta nazaj.  Ob enciklopedično oblikovanih prispevkih pomislimo najprej, da gre za poskus konkurirati Wikipediji. Google to zanika, želi zgolj ponuditi ekspertom na različnih področjih priložnost, da pripravijo relevantne prispevke na določeno temo, s pridržkom da si  ponudnik storitve, torej Google, ohranja možnost moderacije. Pogoj za pripravo zapisa, ki ga bo mogoče sestaviti prav tako enostavno, kot pišemo blogerske zapise, je identifikacija avtorja s strani Googla.  Zapise bodo lahko dopolnjevali tudi drugi neanonimni uporabniki, vendar ob soglasju avtorja originalnega zapisa. Priča smo torej nekoliko drugačnemu pristopu pri obvladovanju občasno nezanesljivih Wikipedijinih vsebin, kot so ga ubrali pri sorodnem projektu, ki je znan pod imenom Citizendium.  In še v neki podrobnosti odstopa Knol od podobnih storitev, posameznim prispevkom bo namreč mogoče pripenjati Googlove Adsense reklamne nalepke, kar bo avtorjem posebno obiskanih vsebin zagotovilo tudi določen zaslužek.

nedelja, julij 20, 2008

Proverbiarium 70

Plenus venter facile de ieiuniis disputat.
(S polnim trebuhom je lahko razpravljati o postu.)

Plures crapula quam gladius.
(Več (ljudi pokonča) pijančevanje kot meč.)

Plurima vota valent.
(Velja večina glasov.)

Pluris est oculatus testis unus quam auriti decem.
(Priča, ki je videla velja več kot deset prič, ki je slišalo.)

sobota, julij 19, 2008

Teaching Tips

Na blogu Teaching Tops.com boste našli povezave do stotih koristnih spletnih naslovov, ki omogočajo učiteljem in študentom uporabo slovarskih spletišč, učnih portalov, knjižničnih virov, iskalnikov in drugih koristnih a manj običajnih spletnih vsebin. Tudi sicer je omenjeni blog bogat vir nasvetov za dobro delo učiteljev.

Podobno koristne povezave in nasvete najdete na blogu Accredited Degrees, tako npr. 50 nasvetov knjižničarjem za učinkovito rabo Googla pri njihovem delu.    

DailyLit

DailyLit je knjižni portal, od koder članom oz. naročnikom po elektronski pošti posredujejo digitalne verzije knjig iz nabora zdaj že več kot 1000 knjig svetovne literature. Večina jih je na voljo zastonj, za nekatere pa zahtevajo plačilo, običajno v višini, ki ne presega cene broširanega klasičnega tiska. Za seznanjanje z delom in vsebino imajo tudi svoj blog - DailyLit Blog.

petek, julij 18, 2008

Clay Shirky o svoji novi knjigi

Priporočam: Clay Shirky v video spotu predstavlja svojo novo knjigo "Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations" o moči socialnega mreženja (hvala kolegu Tomažiču za namig na Facebooku).

petek, julij 11, 2008

Blog odprtih izobraževalnih rešitev

Skupina navdušencev želi promovirati odprte, torej prosto dostopne izobraževalne rešitve in z njimi seznanjati uporabnike. Dnevno bodo pregledovali splet in najdene rešitve uporabne za spletno poučevanje in učenje bodo objavljali na blogu Open Education News. Želijo pozitivno izkušnjo Suberjevega bloga Open Access News pri uveljavitvi Odprtega dostopa ponoviti tudi v Odprtem izobraževanju.  

nedelja, julij 06, 2008

Nove komunikacije v biologiji

Bora Zivkovic nas opozori na delavnico o "Novih komunikacijskih kanalih v biologiji", ki je 26. in 27. junija letos tekla v San Diegu (ZDA). Na spletu organizatorja lahko zdaj spremljate video posnetke vseh 20 predavateljev. 

Wikireadia

Spodbujanju branja kot dobre navade je namenjen wiki portal Wikireadia.

Addict-o-matic

Posebno za iskanje v prostoru t.i. socialnega spleta, torej za preiskovanje blogov, novičarskih portalov, video skladišč ipd. priporočajo iskalnik Addict-o-matic.

Statistika (nemška), tokrat drugače

Recherchen Blog nas opozarja na nekoliko drugačen, uporabniku prijaznejši dostop do statističnih podatkov. Na spletišču Statista boste pri iskanju z gesli lahko v okolju, ki spominja na blogerski portal našli obilo statističnih podatkov, ki so pogosto obogateni s prijazimi grafičnimi ponazorili. Zadeva pa je seveda predvsem relevantna za nemški govorni prostor.

Proverbiarium 69

Nihil opertum, quod non revelatur.
(Nič ni tako skrito, da ne bi bilo odkrito.)

Nihil probat, qui nimium probat.
(Ničesar ne dokazuje, kdor preveč dokazuje.)

Nihil proficitur patientia.
(Potrpežljivost ne prinaša koristi.)

Nihil, quod crudele, utile.
(Nobena okrutnost ni koristna.)