četrtek, oktober 30, 2008

Predavanja na videu

Kolega Pušnik nas danes spozna z izjemnim portalom VideoLectures.net, ki ob zares koristni vsebini navdušuje tudi, ker je rezultat slovenske pameti. Ob vsebinah, predvsem predavanjih učnih vsebin in javnih nastopih, ki so jih prispevali domači avtorji, povezuje portal tudi do predavanj nekaterih najimenitnejših spletišč iz domene Open Course Ware, kot je npr. MITOpenCourseWare.   

Večjezični Knol

Googlova vzporednica Wikipediji z imenom Knol ( o njej sem pisal )  se je kot kaže uspela uveljaviti. Da ima dobre izglede preživetja sklepamo lahko tudi iz najnovejše poteze, ko bo poslej Knol ob izvorni angleški obliki izhajal tudi v treh drugih jezikih: v francoščini, nemščini in italijanščini

nedelja, oktober 26, 2008

Open Learn

V okviru britanske The Open University deluje poseben projekt Open Learn, ki zagotavlja v odprtem dostopu uporabo izbranih učnih materialov, ki jih tudi sicer uporablja ta najuglednješa visoka šola za študij na daljavo v svetu. Več o projektu lahko preberemo v članku S. Godwina in sod

Enciklopedija življenja

Zdaj v drugem letu obstoja, Enciklopedija življenja - "The Encyclopedia of Life" (EOL) že kaže svojo monumentalno podobo osrednjega informacijskega portala za predstavitev živega sveta, ki, naj poudarim, deluje v režimu odprtega dostopa. Pomemben del projekta prispeva tudi Knjižnica dediščine biotske različnosti - "The Biodiversity Heritage Library" (BHL), kjer pravkar skenirajo vso temeljno literaturo o biotski različnosti. Temeljit pregled in razpravo o celotnem projektu predstavlja članek Cathy Norton.  

sobota, oktober 25, 2008

State Papers Online

Splet State Papers Online napoveduje izjemen vir faksimilnih dokumentov britanske zgodovine med leti 1509 - 1714.  

Proverbiarium 84

Qui bene amat, bene castigat.
(Kdor dobro ljubi, dobro kaznuje.)

Qui bene distinguit, bene docet.
(Kdor dobro razlikuje, dobro poučuje.)

Qui dedit beneficium taceat, narret qui accepit.
(Kdor je storil dobro delo naj molči, govori naj tisti, ki ga je užil.)

sobota, oktober 18, 2008

In the Library with the Lead Pipe

Za splet "In the Library with the Lead Pipe" ni povsem jasno ali gre za e- revijo ali za blog. Vsekakor ta nejasnost nakazuje iskanje nove poti pri uporabi spleta kot medija strokovne revijalike. Vsak prispevek - tematika je širok obseg knjižničarstva - bo presojan vsaj z dvema ocenjevalcema, ob tem naj bi se s komentiranjem razvila širša tematska razprava. Brez dvoma bo vredno opazovati, kako bo poskus zaživel! 

Priročnik za iskanje slik na spletu

V sodelovanju JISC in Intute je nastal priročnik za iskanje slik na internetu, ki je prostodostopen in enostaven v uporabi.

In ko smo že pri slikah, ne bo odveč če omenim še  dve zanimivi storitvi na spletu; ena je iskalnik podobnih slik GazoPa ( prebral v Spletnih novicah) in "slikovni zajemalec" Project Jing, ki omogoča zajemanje slik in video klipov iz spleta (poenostavljena brezplačna oblika tega, kar sicer omogočajo plačljivi SnagIt ali Camtasia Studio). 

Založniki Odprtega dostopa se povezujejo

Založniki edicij odprtega dostopa (Open Access) in nekateri izdajatelji revij v odprtem dostopu so oblikovali "The Open Access Scholarly Publishers Association" (OASPA). Cilj združenja je enotnejši nastop segmenta odprtega dostopa v založniški sferi in standardizacija ter uveljavitev učinkovitejših poslovnih rešitev v odprtem dostopu.

Scotland's Information

"Scotland's Information" je spletna storitev za iskanje in odstop do vsebin škotskih arhivskih, knjižničnih in muzejskih zbirk. Splet je organiziran enostavno, deluje pa prijazno in učinkovito. (zahvala Peter Scott's Library Blogu).

American Libraries

Dostop do revije "American Libraries", publikacije ameriškega knjižničnega združenja (American Library Association) je zdaj mogoč pred posebne prijave. Zvezke prebiramo s posebnim ebrary čitalnikom, ki si ga v iskalnika IE ali Firefox predhodno naložimo. Revija American Libraries ima tudi svoj blog  AL Inside Scoop.

Proverbiarium 83

Qui tacet, consentire videtur.
(Kdor molči, pušča videz, da pristaja.)

Quod ante pedes est, non vides.
(Kar je pred nogama, ne vidiš.)

Quod cito fit, cito perit.
(Kar hitro nastane, hitro premine.)

Quod differtur, non aufertur.
(Kar odlagamo, ne odstranimo.)

petek, oktober 17, 2008

Knjige, ki naj bi jih prebral prihodnji predsednik ZDA

Na poziv revije Nature so nekateri ugledni znanstveniki predlagali prihodnjemu predsedniku ZDA knjige, ki naj jih prebere. Ker morda nimate vsi dostopa do revije Nature, naj navedem predlagatelje in glavne podatke o teh knjigah:

Steven Shapin (profesor, Harvard University) predlaga: Daniel S. Greenberg: Science, Money, and Politics (Univ. Chicago Press, 2001)

Jerry Coyne (profesor, University of Chicago, Illinois) predlaga: Richard Dawkins: The Blind Watchmaker (W. W. Norton, 2006; Longman, 1986)

Rita Colwell (zaslužna profesorica, University of Maryland in Johns Hopkins University Bloomberg) predlaga: Paul de Kruif: Microbe Hunters (Houghton Mifflin Harcourt, 2002; Harcourt, 1939)

Martin Nowak (profesor, Harvard University) predlaga: Robert Axelrod: Evolution of Cooperation (Basic Books, 1984)

Jerry Ravetz (University of Oxford, VB) predlaga: Denise Caruso: Intervention (Hybrid Vigor Press, 2006)

Kevin Padian (profesor, University of California, Berkeley) predlaga: Seth Shulman: Undermining Science (Univ. California Press, 2006).

sreda, oktober 15, 2008

Dnevi spomina, opomina ali zavedanja

Včeraj je bil Dan odprtega dostopa (Open Access Day) in današnji je Dan blogerske akcije (Blog Action Day). Včerajšnjega so ozaljšali z mednarodnim tekmovanjem za najboljši prispevek na temo odprtega dostopa. Zmaga je šla dvema blogerjema: Doroteji Salo in Gregu Ladenu.  Dan blogerske akcije pa je namenjen razpravam o revščini.

nedelja, oktober 12, 2008

14. oktober - Open Access Day

V tednu, ki prihaja, natančneje v torek, 14. oktobra, se bomo spomnili vsakoletne akcije "Dan odprtega dostopa". Na ta dan je v blogosferi načrtovana tudi skupna akcija o kateri lahko več preberete na blogu Open Access Day in takrat se ponovno oglasim.

Ekonomika digitalnega knjižničarstva

Kogar skrbi gospodarnost digitalnih knjižnic bo lahko zdaj segel po monografski publikaciji "Economics and usage of digital libraries: byting the bullet" urednikov J. K. MacKie-Mason in Wendy Pradt Lougee, ki je izšla pri Univerzi Michigan, Ann Arbor. Dokument je na voljo tudi v odprtem dostopu.

science@cambridge

science@cambridge omogoča simpatičen in učinkovit vstop v virtualno knjižnico knjižničnega sistema Univerze v Cambridgeu.

BioMed Central k Springerju

Največji založnik odprtega dostopa v svetu BioMed Central (BMC) se bo pridružil Springerju. Slaba ali dobra novica? Springer zagotavlja, da ne bo spreminjal usmeritve BMC v odprti dostop in lahko si le želimo, da bodo obljubo držali. 

Proverbiarium 82

Posteriores cogitationes sapientiores solent esse.
(Kasnejše misli so običajno modrejše.)

Post hoc non est propter hoc.
(Po tem ne pomeni zaradi tega.)

Post mala segetem serendum est.
(Po slabi žetvi je treba (ponovno) sejati.)

torek, oktober 07, 2008

"Zgodovinski spomin"

Povzemam po sporočilu prof. dr. A. Šaleharja:
"V Kmetijskih in rokodelskih novicah je bil leta 1876 objavljen v nadaljevanjih članek "Kmetijski zgodovinski spomini vsega sveta", ki je dosegljiv na spodnjem naslovu:

http://www.dlib.si/documents/clanki/kmetijske_in_rokodelske_novice/1876/pdf/34_02_1.pdf

Članek je urejen po dnevih in mesecih ter šele nato po letih, kar zakriva preglednost, a je zaradi številnih pomembnih podatkov, ki jih običajno težko najdemo ali ugotovimo, dober strokovni pripomoček. Pomagamo si lahko z iskalnikom."

Ta "časovni trak" je zares zanimiv, opozoriti pa moram, da gre za precej obsežen dokument  v formatu .pdf (53 MB) in se počasi nalaga!

nedelja, oktober 05, 2008

Odprti dostop v kmetijskih vedah

Za one, ki ste vešči  nemškega jezika bo dobrodošel pregledni članek Huberta Schliebera: "Der freie (kostenlose) Zugang zu Publikationen aus Wissenschaft und Bildung im Internet über Open Access (OA) :  Schwerpunkt Landwirtschaft" o razširjenosti odprtega dostopa v kmetijskih vedah.

Knjiga esejev Content

Znani borec za svobodo avtorskih pravic in pisatelj Cory Doctorow je svojo knjigo "Content: Selected Essays on Technology, Creativity, Copyright, and the Future of the Future" ponudil na spletu v odprtem dostopu pod licenco Creative Commons. C. Doctorow je me drugim znan tudi kot eden od piscev na znanem blogu BoingBoing.

Liber Quarterly

Revija evropskih raziskovalnih knjižnic Liber Quarterly bo poslej na spletu dostopna v odprtem dostopu.

Libraries Unleashed

Letos spomladi je časnik Guardian v svoji sekciji News/Eduaction odprl nov dodatek – ‘Libraries unleashed’ –  ki podpira JISCovo kampanjo Libraries of the Future  in predstavlja dosežke britanskih akademskih knjižnic in njihovo vlogo v digitalni dobi.

Search.io

Na zanimiv način predstavlja rezultate svojega iskanja metaiskalnik search.io; rezultate iskanja namreč predstavlja v vzporednih naborih za vsak uporabljeni iskalnik posebej, kar zelo olajša primerjavo učinkovitosti posameznega iskalnika.

Proverbiarium 81

Inutile pondus terrae.
(Nepotrebna obremenitev zemlje. Preneseno: Nekoristen človek).

In vitia alter alterum trudimus.
(Drug drugega potiskamo v greh.)

Ipsa olera olla legit.
(Vsak lonec si sam izbira zelje. Torej: Kakšen lonec, takšna vsebina.)

sreda, oktober 01, 2008

Uh, je naporno...

Danes doživljam prvi dan kot upokojenec, predvsem si belim glavo s tem kako bom poslej urejal svoj vsakdan. Vsekakor upam, da bom lahko blogariji namenjal več časa. Če mi boste bralci kot komentatorji pomagali bo tale blog lahko še koristnejši.