nedelja, november 30, 2008

Knjiga o vsebinah v javni lasti

O tem, kako lahko v prihodnje pričakujemo razvoj zaščite intelektualne lastnine, se  je razpisal prof. James Boyle v svoji novi knjigi "The Public Domain". In zvest svojemu zavzemanju za javnost znanja je knjigo, ki se sicer izšla v klasični papirni verziji pri založbi Yale University Press, objavil v odprtem dostopu tudi na posebni spletni strani in si jo torej lahko v .pdf obliki brezplačno naložite na svoj računalnik.

Proverbiarium 89

Ignoti nulla cupido.
(Ne pogrešamo tega, česar ne poznamo.)

Ille crucem sceleris pretium tulit, hic diadema.
(Eden pride z zločinom na križ, drugi do krone.)

Ille dolet vere, qui sine teste dolet.
(Resnično žaluje tisti, ki žaluje brez prič.)

ponedeljek, november 24, 2008

Nov slovenski blog znanstvene vsebine

Naročniki Googlove skupine "Kvarkadabra obvestila" smo danes dobili sporočilo, da je pričel z delom nov slovenski blog, cit: "... v katerem poskušamo predstaviti delo znanstvenika. Blog smo poimenovali "Laboratorijski dnevniki: Zgodbe iz znanstvenikovega vsakdana"...".

Ko sem seveda, radoveden, pokukal na blog, sem videl, da je prvi zapis nastal že 10. oktobra in da se je zbrala simpatična skupina avtorjev, ki načenjajo prav zanimive teme. Slovenska strokovna blogosfera se torej še kar krepi in naj bo kar se da dolgoživa!

Kot amaterskemu informatiku mi je posebno padel v oči zapis o obisku Paula Ginsparga v švicarskem CERNu. Ginsparg se je namreč pomembno in najbrž tudi za gibanje odločilno vpisal med zaslužne pobudnike svetovne iniciative Odprtega dostopa (Open Access). V luči tega pomembnega premika v pretoku znanja je zanimivo prebrati kako sam Ginsparg gleda na dogajanje.       

nedelja, november 23, 2008

Odlaganje dokumentov na Facebooku

Če ste kot član(ica) akademske srenje uporabnik(ca) Facebooka potem bo zanimivo za vas tale obvestilo. Stuart Lewis je v okviru JISC projekta SWORD 2 pripravil na Facebooku aplikacijo za odlaganje dokumentov. O tem lahko preberete več v zapisu na Lewisovem blogu: "Launched Today: the Facebook Repository Deposit Application."

O učnih spletnih vsebinah

Spletne vsebine prispevajo vse pomembnejši del k učnim vsebinam (tudi o tem je tekla beseda na okrogli mizi na kongresu SMD). Da je priprava in vzdrževanje kvalitetnih spletnih vsebin odgovorna naloga, se pripravljalci in uporabniki premalo zavedamo. Ne nazadnje, ker se lahko prevelika lahkotnost pri uporabi spleta konča tudi v pravnih zapletih. O tem in še o marsičem nas pouči priročnik, ki je nastal v okviru britanskega JISC PoWR projekta pod naslovom Preservation of Web Resources Handbook in ga lahko uporabljamo v odprtem dostopu.  Priporočljivo branje zlasti za vse vzdrževalcev spletnih strani visokošolskih ustanov!

Proverbiarium 88

Aurea ne credas, quaecunque nitescere cernis.
Ni res, da je vse kar se sveti, zlato.

Auro loquente nil pollet quaevis oratio.
Kjer govori zlato, noben drug govor ni dovolj močan.

Aurum probat ignis et miseria bonos viros.
Zlato se preskuša v ognju, dobri ljudje pa v nesreči.

sobota, november 22, 2008

Skupina za razmislek

Z manjšo zamudo povzemam sporočilo naših medijev, da je predsedujoči EU Nicolas Sarkozy imenoval za generalnega sekretarja t. i. Skupine za razmislek pri EU (EU Reflection Group) prof. dr. Žigo Turka, našega bivšega ministra za razvoj.  Prof. dr. Turk je brez dvoma s svojim prispevkom pri usklajevanju lizbonske strategije pustil sled, katere rezultat je zdaj to izjemno pomembno imenovanje. Skupine za razmislek pri EU, ki ji predseduje bivši španski premier Felipe Gonzalez, se držita tudi dva epiteta: "Council of the Wise" in "EU Think Tank", ki dovolj povesta o ciljih te skupine.

Prof. dr. Turku iskreno čestitam in upam, da bo kmalu na svojem blogu zapisal besedo o svojih novih nalogah in načrtih.

Usodno zanimanje

Kot lahko preberemo na spletu TechCrunch, je močno popularizirani EU projekt digitalizacije evropske kulturne dediščine Europeana postal žrtev izjemnega zanimanja. V prvi uri po odprtju so zabeležili deset milijonov dostopov in server tega ni zdržal.  Obljubljajo, da bo v sredi decembra na voljo bolj robustna verzija; smo v nestrpnem pričakovanju!

sobota, november 15, 2008

Genome Medicine

Genome Medicine je spletna revija s presojo vrstnikov (peer reviewed) in je na voljo v odprtem dostopu. Namenjena je medicinskim temam s poudarkom na genomiki in postgenomiki, kar dobro ponazarjajo teme sekcij v reviji: sistemska medicina in informatika; postgenomski napredek v medicini; socialna, etična in pravna vprašanja genomske medicine; genomska epidemiologija in javnozdravstvena genomika; osebna medicina in terapevtika ter molekularna genetika, genomika in epigenetika obolenj.

RefSeek

Spletni iskalnik RefSeek je izraziteje namenjen akademskim uporabnikom, torej študentom in raziskovalcem. Ponuja preko milijarde dokumentov, kar vključuje spletne strani, knjige, enciklopedije, revije in časnike.

Repositories Worldwide

Spletna stran Repositories Worldwide vas bo aktulno obveščala o dogajanju v področju Odprtega dostopa, še posebno ciljano v tematiki odprtodostopnih depozitnih arhivov - repozitorijev. Tekoče boste informirani o depozitnih servisih in njihovih lokacijah, o novih publikacijah, poročanju blogerjev informatikov ipd.

Spletni detektiv

Poznate pojav, ko se nekatere spletne strani zelo pogosto obnavljajo pa bi radi, da to ažuriranje spremljate. To vam omogoča orodje, ki se obnaša kot pravi spletni detektiv: TrackEngine. Je koristna pomoč običajnim spletnim uporabnikom, hvaležno jo bodo npr. sprejeli blogerji, dobrošel pomočnik pa je tudi upravljalcem spletišč. Osnovna verzija je brezplačna, le prijaviti se morate.

Proverbiarium 87

Non stilla una cavat marmor.
(Ena kaplja ne izdolbe marmorja.)

Non sufficit scire bonum, nisi etiam opere exerceatur.
(Ni dovolj poznati dobro, če ga tudi ne udejanimo.)

No sum qualis eram.
(Nisem več kar sem bil.)

nedelja, november 09, 2008

Reference Extract

Obeta se nam nov, sicer splošen iskalnik Reference Extract, ki pa bo zanimiv iz posebnega razloga. Njegovi zadetki bodo namreč odtehtani na osnovi primerjave s spletnimi stranmi, ki bodo najpogosteje citirane s strani knjižničarjev iz približno 1.400 knjižnic v svetu, tako da bi se močno povečalo zaupanje do verodostojnosti vsebin.

In ko smo ravno pri vprašanju zanesljivosti vsebin naj opozorim na spletno stran Internet Detective, kjer vas v priročniku opozorijo na kritični ramislek, ki je potreben zlasti takrat, ko Internet uporabljamo za raziskovalne namene.

Metager

Recherchenblog je posvetil nemškemu iskalniku Metager nekaj več besed in nam predstavil predvsem nekatere njegove prednosti, ki mu dajejo ob velikih monopolnih iskalnikih tipa Google vendarle nekatere specifičnosti in prednosti.

Proverbiarium 86

Non annosa uno quercus deciditur ictu.
(Starega hrasta ne podremo z enim udarcem.)

Non bene pro toto libertas venditur auro.
(Svobode ne prodamo za vse zlato (sveta.))

Non bene, si tollas proelia, durat amor.
(Ljubezen ne traja dolgo, če odstranimo prepir.)

nedelja, november 02, 2008

The Tower and the Cloud

V okviru projekta EDUCAUSE je izšla nova knjiga, "The Tower and the Cloud", ki je prosto dostopna v digitalni obliki, mogoče pa jo je kupiti tudi v papirni izdaji. Knjiga je zapis ekspertov o vplivu informacijske tehnologije in njenih orodij na visokošolsko izobraževanje.

OECD Factbook 2008

Letošnja izdaja tradicionalne statistične publikacije OECD Factbook 2008 je že na voljo na spletu.

Avtorske pravice

Charles W. Bailey, Jr., legendarni univerzitetni knjižničar je nedavno objavil članek "Authorʹs Rights, Tout de Suite", namenjen avtorjem, ki objavljajo v revijah, da se seznanijo z osnovami avtorskih pravic in jim tudi omogoča, da se poglobijo v to materijo s posegom v obsežen nabor internetnih virov.

Tale video v holandščini (z angleškimi podnapisi) pa vas v kratkih napotkih prav tako seznani s tematiko avtorskih pravic.

Vodič do e-knjig

Tole wiki stran boste najbrž odprli z veseljem, ponuja namreč povezave do virov e-knjig, ki so v odprtem dostopu. Bom hvaležno uporabljal!

sobota, november 01, 2008

Članki o Odprtem dostopu

J. A. Eisen nam v svojem blogu izdaja, da je Revija Genome Technology ponudila v branje vrsto člankov o odprtem dostopu (Open Access). Opozarja pa nas tudi na članek o odprtem dostopu v reviji PLoS  Biology

Proverbiarium 85

Interdum lacrimae pondera vocis habent.
(Včasih imajo solze težo besed.)

Inter malleum et incudem versari.
(Znajti sem med kladivom in nakovalom.)

Inter pocula non est disputandum.
(Ob kozarcu ni vredno razpravljati (modrovati).)