petek, maj 30, 2014

Osvajalni pohod tablic

Prodaja tablic raste bolj kot je kadarkoli rastla prodaja PCjev pravi Mary Meeker, kraljica interneta.

ponedeljek, maj 26, 2014

Proverbiarium 345

Dura lex, sed lex.
Zakon je trd, vendar je zakon.

Durate et vosmet rebus servate secundis.
Vztrajajte in se ohranite za srečne čase.

Durum est telum necessitas.
Stiska je hudo orožje.

Zanimiv blog

Na blogu Under The Raedar je mogoče najti nekaj prav zanimivih zapisov o odprtem dostopu.

nedelja, maj 18, 2014

Proverbiarium 344

Intermissa minus sarcina pondus habet.
Breme je lažje, če vmes počijemo.

In tranquillo gubernator quilibet esse potest.
V mirnem je lahko vsak krmar.

In utrumque paratus.
Pripravljen za oboje.

Pomanjkljiva seznanjenost raziskovalcev z modelom OD

Raziskovalka  Lu Xiao iz LSE ugotavlja v anketni študiji, da pomanjkljiva seznanjenost raziskovalcev z Wikipedijo in revijami odprtega dostopa negativno vpliva na njihovo predstavo o modelu odprtodostopnega objavljanja. In da je pogled različen v različnih strukturah raziskovalne srenje.

Pirati za odprti dostop

“…Velik del akademskega raziskovanja je v ZK (UK) temelji na denarju davkoplačevalcev.  Denar prihaja bodisi od raziskovalnih agencij (RC), kjer vlada potroši letno okoli  3 milijarde £, ali neposredno univerzam s strani agencije za financiranje visokega šolstva (HEFCe), ki je v letu 2011-2012 razdelila 1,6 milijarde £…”

“…rezultati tega raziskovanja v večjem delu nikoli niso dostopni davkoplačevalcem, ki so ga financirali. Namesto tega rezultate objavljajo v recenziranih znanstvenih revijah, ki jih izdajajo zasebne založniške hiše. V modernih časih  se objave oblikujejo v .pdf  dokumente, na voljo izza plačljive bariere, ki so sicer na mamljivem dosegu vendar pa nedostopne za tiste, ki niso pripravljeni odšteti 40$ za vpogled. Medtem lahko univerze in knjižnice odkupujo drage naročnine za te vsebine. Neto rezultat vsega tega je, da so raziskovalni rezultati dostopni le imetnim in samo raziskovalnim organizacijam in tudi njim ob velikem strošku…”

Gornji stavki so prost prevod drobca  iz daljšega dokumenta Piratske stranke Združenega kraljestva (PP UK), ki se je oglasila v podporo odprtega dostopa do znanstvenih objav.

sobota, maj 10, 2014

Proverbiarium 343

Virtuti nulla via invia.
Odločnosti ni nobena pot neprehodna.

Vis consilii expers mole ruit sua.
Nerazumna sila se zruši od lastne teže.

Vis tu nosse hominem, qualis sit, perspice amicos.
Če želiš spoznati kakšen je človek, poglej po prijateljih.

Učbeniki v odprtem dostopu

Brez dvoma vam bo zanimiv ta spisek odprtodostopnih učbenikov, ki nastajajo v znani iniciativi spletnega pouka MIT OpenCourseWare

Odprti dostop za inovativne

Zanimivo razmišljanje o tem, kako bi morda lahko odprti dostop podprl inovativnost laičnih, a razmišljajočih bralcev, s presenetljivimi primeri iz ne tako oddaljene preteklosti, nam ponuja Richard Price, sicer utemeljitelj portala  Academia.edu.