torek, februar 24, 2015

Proverbiarium 375

Male facere qui vult, nunquam non causam invenit.
Kdor želi delati zlo, vedno najde razlog.

Male vivunt, qui se semper victuros putant.
Bedno živijo oni, ki mislijo, da bodo večno živeli.

Mali principii malus finis.
Slab začetek ima slab konec.

Nov OER portal

Dočakali smo pomemben korak, namreč ustanovitev portala Odprtih izobraževalnih vsebin (OER - Open Educational Resources), ki bo tekel pod okriljem evropskega  projekta GÉANT. To bo omogočilo tudi sodelovanje nacionalnih izobraževalnih omrežij, kot to najavlja tudi naš ARNES.  Preskusite lahko že testno verzijo portala OER.

Gojimo lahko tiho željo, da se bodo naše univerze pogumneje lotile možnosti uporabe nove platforme, saj smo doslej pogrešali pogumnejšo vizijo prilagajanja klasičnih vsebin OCW konceptu.  Res je, da ni mogoče spregledati dobrodošle ustanovitve UNESCO katedre odprtih tehnologij za prosto dostopne učne vire in odprto učenje na IJS, vendar živahnejšega sevanja te iniciative žal še ni čutiti. Tu nas ne pomirja niti pogumno izražanje ciljev s strani resornega ministrstva, npr. z gesli kot je “Odprto izobraževanje - Slovenija želi voditi pot v inovativnost in povezovanje”.  Tudi pogled v Google nam sicer odkriva veliko drobnih iniciativ, vendar nas lahko skrbi prav razpršenost vseh teh pobud.

nedelja, februar 08, 2015

Proverbiarium 374

Multosque lupos sub pelle videbis agnorum.
In videl boš mnogo volkov v ovčjem kožuhu.

Multos timere debet, quem multi timent.
Mnogih se mora bati (ta), ki se ga mnogi bojijo.

Mutatis mutandis.
Spremenimo, kar je treba spremeniti.

Wiley širi svoj OD

Založba Wiley je povečala nabor svojih odprtodostopnih revij na 47. Dodala je namreč naslove Conservation Letters, Thoracic Cancer in The Journal of Veterinary Internal Medicine.

Zgodbe o OD

Harvardov spletni portal DASH nam ponuja zanimive zgodbe , ki jih pripovedujejo uporabniki odrtega dostopa. 

O poobjavni presoji.

Prispevek prof. Aguzzija v SMW velja prebrati kot dobro ponovitev znanih resnic o odprtem dostopu. Poleg svetlih se ne izogiba izpostavitve temnih strani tega publicističnega modela. Posebno vrednost pa daje tekstu kritična obravnava  vrstniškega ocenjevanja (peer review) in predlogi za nekoliko drugačen pristop k presoji. Med njimi velja pozornost nameniti zlasti poobjavni presoji (“post-publication review (PPR)”). 

nedelja, februar 01, 2015

Proverbiarium 373

Veritas vel mendacio corrumpitur vel silentio.
Resnica se izpridi z lažjo ali z molkom.

Verum gaudium res severa est.
Pravo veselje je resna zadeva.

Vestis virum reddit.
Obleka naredi človeka. 

Kaj se dogaja bloganju?

Spletno publicistiko, konkretno blogosfero je “pretresla” vest, da se je eden najuglednejši, najplodovitejših, tudi eden časovno najtrpežnejših blogerjev, Andrew Sullivan, odločil, da se umikne iz blogarije. Odmevi v blogosferi so različni, od takih ”saj sem rekel, da zadeva ugaša”, do pomirljivejših “da se blogosfera s spreminjanjem le utrjuje” in do pogumnih “blog je močnejši, kot je bil kadarkoli”. Pogosta je trditev, da je oznanjanje ugašanje bloga samo neprepoznavanje vseh oblik spletnega pisanja kot variant bloga. Res je, da so številne druge oblike družbenih medijev (FB, TW, G+…)  sprejele nekatere blogerje, da se je funkcionalna oblika blogov močno popestrila in da je seveda tudi prodor komercialnih blogerskih vsebin, zlasti takih, ki jih vključujejo med svoje oblike sporočanja sicer klasični nespletni mediji, storil svoje.