nedelja, oktober 25, 2015

OD na Wikipediji

Vsi, ki bi radi pomagali pri promociji odprtega dostopa (OD) lahko to storite tudi preko prispevkov v Wikipediji. Da napišete prispevek na temo OD, da dopolnite kakšen že obstoječ prispevek, da prevedete kakšen odmeven članek, ki že kroži po "wikilandiji", so možnosti h katerim vabi projekt The Wikipedia Library/OA Week, ki je nastal ob letošnjem tednu OD. 

Proverbiarium 406

In necessariis unitas, in dubiis libertas in in omnibus caritas.
V potrebnem enotnost, v dvomu svoboda in v vsem spoštljivost.

In occipitio quoque habet oculos. 
Tudi v zatilju ima oči.

In omnibus veritas.
V vsem naj bo resnica.

petek, oktober 23, 2015

Intervju z M.Eisenom o OD

V gibanju odprtega dostopa ima ugledno mesto biolog, profesor genetike in genomike na Berkleyju, Michael Eisen, ki je bil med  ustanovitelji odprtodostopne založbe Public Library of Science (PLOS). Katie Burk iz AS je pripravila z njim intervju o odprtem dostopu, tudi s pogledom na njegovo prihodnost.  

nedelja, oktober 18, 2015

Za enigmatike in latiniste

Bralci, ki ste križankarji ali širše ugankarji in če vam je blizu tudi latinščina (pa čeprav samo obrobno) potem vam bo morda zanimiva spletna revija Hebdomada Aenigmatum, na katero se lahko naročite na spletni strani My Latin Lover. Vest sem našel na blogu AWOL - The Ancient World Online, namenjen pa je odprtodostopnemu materialu, ki zadeva antični svet. 

Proverbiarium 405

Tu lactuosus.
Ti si (še) mlečnozob.

Turpe est aliud loqui, aliud sentire.
Grdo je eno govoriti, drugo misliti.

Tu si hic sis, aliter sentias.
Če bi bil tukaj (na mojem mestu), bi drugače mislil.


sobota, oktober 17, 2015

Teden odprtega dostopa

Zopet smo pred letošnjim tednom odprtega dostopa. In Peter Suber (P.S.) nam predlaga, da izkoristimo ta teden in se pogovarjamo o odprtem dostopu (OD), vsak v svojem okolju. Da o njem pripovedujemo vsem, ki ga morda ne poznajo dovolj. Zlasti pa, da navdušimo kolege k njegovi uporabi. In če čutimo potrebo, da se sami dodatno poučimo o čem naj teče pogovor, nam P.S. predlaga v branje nekaj svojih tekstov na temo. Če niste povsem domači v OD boste morda vprašali kdo je P.S.; odgovor najdete >tukaj. Za bližnjico pa naj povem, da je P.S. veliki guru OD.     

sobota, oktober 10, 2015

Proverbiarium 404

Ira furor brevis est.
Jeza je kratko brezumje.

Ire tendo de fumo ad flammam.
Grem iz dima v ogenj.

Irretit muscas, transmittit aranea vespas.
Pajek v mrežo lovi muhe, ne meni pa se za ose.

Odmevnost OD v družbenih omrežjih

THE povzema finsko študijo po kateri naj bi bili članki v odprtem dostopu (OD) pogosteje citirani v družbenih omrežjih, konkretno na Twitterju in Facebooku, kot članki izza plačljivega zidu (angl. pay wall).

Dela nobelovcev v odprtem dostopu

Elsevier je letošnjo podelitev Nobelovih nagrad izkoristil za prijazno gesto. Ponudil je izbor njihovih objav v prosti dostop do leta 2020.  

Izprijenost plagiatorstva se poglablja

Opazovalci zapisane znanstvene produkcije opozarjajo na zanimivo obliko plagiatorstva, ki se pojavlja v zadnjem času in ga je na nek poseben način celo mogoče vezati na razmah odprtega dostopa. Govorijo o "obračanju člankov" (angl. article spinning), ko posebno programje preoblikuje originalne članke na način, ko goljufivi tekst v veliki meri uspe preslepiti tudi programe za odkrivanje plagiata.

nedelja, oktober 04, 2015

Proverbiarium 403

Facta infecta fieri nequeunt.
Storjeno ne more postati nestorjeno.

Facta mea, non dicta, vos sequi volo.
Rad bi, da sledite mojim delom, ne besedam.

Fallacia alia aliam trudit.
Eni laži se pridruži druga.

O zajedalskem (predatorskem) založništvu

Članek v BMC Medicine nam predstavlja skoraj nepredstavljiv razmah zajedalskega (predatorskega) založništva, ki se pojavlja kot spremljajoči fenomen odprtega dostopa (OD). Študija izpostavi pomen preverjanja kvalitete, kot ga npr. promovira in prakticira direktorij revij OD (Directory of Open Access Journals - DOAJ) oz. ga uveljavlja Združenje založnikov OD (Open Access Scholarly Publishers Association - OASPA).
 

četrtek, oktober 01, 2015

Strokovno srečanje o odprtem dostopu

Zaključku se približuje strokovno srečanje konzorcijev CTK ob priliki Tedna odprtega dostopa z naslovom "Odprti dostop in licenciranje v visokošolskih in specialnih knjižnicah. Načela in vidiki dobrih praks." z odlično zasedbo domačih in tujih predavateljev in ob polni dvorani na MIZŠ. Srečanje je bilo mogoče v živo spremljati na spletu, pokrito je bilo tudi na Twitterju.