nedelja, februar 21, 2016

Proverbiarium 420

Non est pax impiis.
Zlobni nimajo miru.

Non est propheta sine honore, nisi in patria.
Ni preroka brez časti, razen v domovini.

Non fucata, sed est simplex oratio veri.
Beseda resnice ni kičasta, ampak enostavna.

Tudi EUA podpira odprti dostop

Evropsko univerzitetno združenje - European University Association (EUA), ki združuje več kot 800 univerz v 47 državah je 4. februarja letos objavilo publikacijo "Roadmap on Open Access to Research Publications" v podporo odprtemu dostopu.

nedelja, februar 14, 2016

Proverbiarium 419

Omnia sunt hominum tenui pendentia filo.
Vse človeško visi na tanki niti.

Omnia sunt inter eos communia.
Pri njih je vse skupno.

Omnia determinatio est negatio.
Vsako omejevanje je zanikanje.

Tekstovno in podatkovno rudarjenje

Tekstovno in podatkovno rudarjenje je vznemirljiva možnost, ki nam jo omogoča uporaba računalniške tehnologije in je veliko upanje prihodnjega razvoja odprte znanosti. Javno in komercialno založništvo znanstvene publicistike bi naredilo največjo uslugo razvoju znanosti, ko bi le omogočili nemoten dostop do virov, kot učinkovito predlaga Michael Eisen.

Piratski projekt dostopa do znanstvene publicistike

Zelo radoveden sem, kakšna bo usoda projekta Sci-Hub, ki ga avtorji promovirajo kot: "...prva piratska spletna stran na svetu, ki naj zagotovi splošen in javen dostop do desetin milijonov raziskovalnih člankov...". 

14 obletnica BOAI

Peter Suber nas je spomnil, da je danes 14. obletnica Budipeštanske iniciative odprtega dostopa (BOAI). (Pa še srečen Valentinov dan nam je, bralcem, voščil in temu se lahko samo pridružim!)

ponedeljek, februar 08, 2016

Proverbiarium 418

Magnus gubernator et scisso navigat velo.
Dober krmar vozi tudi s strganim jadrom.

Mala ultro adsunt.
Zlo pride samo od sebe.

Male partum, male dilabuntur.
Nesrečno pridobljeno, nesrečno izgubljeno.

Prost dostop do literature o virusu Zika

S. Curry je v svojem Twitter zapisu sprožil zanimivo vprašanje:"Zdaj ko je WHO deklarirala za javno zdravstveno grožnjo, ali bodo založniki sprostili te raziskovalne prispevke v odprti dostop?" Njegov zapis je sprožil zanimive in uporabne komentarje. 

nedelja, februar 07, 2016

Nova dobra novica za "odprtodostopnike"

Na spletni strani TIM2 Library Laboratory vas čaka zanimiv izdelek, pravzaprav napoved storitve. T. McCallum iz Univerze Southern Queensland se je zamislil nad izredno razpršenostjo doslej ponujenih odprtodostopnih raziskovalnih prispevkov. Te je namreč danes po njegovi oceni mogoče najti v preko 4000 t.i. institucionalnih repozitorijih po svetu. Pripravil je zato iskalec, zaenkrat ima ime openaccess.xyz, s katerim bo mogoče iskati besed, ki se skrivajo v trenutno odprtodostopni znanstveni literaturi. Bo zanimivo spremljati, kako se bo zadeva razvijala!